Omlet typu tortilla de patatas

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 6 szt
    jajko
  • pół łyżeczki
    przyprawy: sól
  • 700 g
    ziemniak
  • pół łyżeczki
    przyprawy: pieprz czarny
  • 6 łyżek
    oliwa z oliwek
  • 1 szt (opcjonalnie)
    cebula

(użycie cebuli w hiszpańskiej tortilli jest dyskusyjne a więc opcjonalne w zależności od upodobań)

  1. ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki
  2. cebulę obieramy i kroimy w plastry/półplastry
  3. na oliwce smażymy ziemniaki do względnej miękkości (15-20 minut) – staramy się bardziej je poddusić niż przyrumienić, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulę
  4. odlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy roztrzepane jajka przyprawione solą i pieprzem
  5. smażymy placek pod przykryciem na małym ogniu przez ~5 minut
  6. ostrożnie przewracamy tortillę na drugą stronę korzystając z dużego talerza (patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy do góry dnem i ostrożnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię
  7. przykrywamy i smażymy placek na małym ogniu przez kolejne ~5 minut

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂