- 1) przygotowanie ciasta

W garnku gotujemy razem masło, cukier i miód, zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, jajka, żółtka i przyprawę korzenną. Do masy dolewamy mleko, sodę i drobno posiekane orzechy. Bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- 2) dojrzewanie przed upieczeniem

Masę przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.
- 3) pieczenie piernika

Ciasto piernikowe zagniatamy na blacie oprószonym mąką i rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (blacha z wyposażenia piekarnika). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Ciasto ma się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.
- 4) przygotowanie ciasta do ponownego dojrzewania

Upieczony piernik kroimy na 3 części, lekko nasączamy alkoholem i przekładamy powidłami.
- 5) finalne dojrzewanie upieczonego piernika

Zawijamy w folię aluminiową i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na conajmniej tydzień. Na koniec możemy udekorować polewą czekoladową.
Kroki












