Chleb z samopszy

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 20 g
    drożdże świeże
  • 1 łyżeczka
    kakao
  • 1,5 szklanki
    przegotowana woda
  • 375 g
    mąka z samopszy
  • 1 łyżka
    miód
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: sól
  1. W dużej misce rozpuszczamy w lekko ciepłej wodzie miód, drożdże i kakao. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy aż powstanie jednolita półpłynna masa (konsystencja powinna być dość rzadka).
  2. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ~30 minut.
  3. Wyrośniętą masę lekko mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do ~220 stopni (w tym czasie ciasto niech jeszcze podrośnie sobie w formie).
  5. Przed wstawieniem do piekarnika możemy posypać ulubionymi dodatkami (np. czarnuszka czy inne – co kto lubi).
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po ~10 minutach zmniejszamy temperaturę do ~200 stopni i pieczemy przez godzinę.

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂