Strucla jabłkowa

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 40 g
    drożdże świeże
  • 200 ml
    mleko
  • 550 g
    mąka pszenna
  • 5 szt
    żółtko jajka
  • 1 szt
    białko jajka
  • 160 g
    masło
  • 120 g
    cukier
  • 20 g
    cukier waniliowy
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: cynamon
  • 4 szt
    jabłko
  • 200 g
    cukier puder
  • 1 łyżeczka
    sok z cytryny

(składniki na 2 strucle)

Kroki
  • przygotowujemy jabłka

    Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przyprawiamy cynamonem i odstawiamy na sitku do odsączenia na czas przygotowania ciasta (masa jabłkowa musi być odciśnięta z nadmiaru soku)

  • przygotowujemy zaczyn drożdżowy

    Do 50 ml lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 3 łyżki). Dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ~15 minut.

  • przygotowujemy ciasto do wyrośnięcia

    W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy mąkę, resztą ciepłego mleka, roztopione płynne masło, mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ~1,5 godziny.

  • rollujemy strucle

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ~5 mm. Powstały placek smarujemy roztrzepanym białkiem (ranty pozostawiamy czyste bo biało utrudni sklejenie rolady). Na oba prostokąty nakładamy po połowie masy jabłkowej (zostawiając wolne brzegi ~1,5 cm). Zwijamy w roladę, sklejamy ją aby była szczelna, owijamy dość luźno w papier do pieczenia (w rulon). Obie strucle kładziemy obok siebie na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne ~20 minut.

  • pieczemy

    Pieczemy (a papierowych rulonach) w temperaturze 180 stopniu przez ~40 minut. Po upieczeniu rozcinamy papier lub wyciągamy go spod obu strucli.

  • dekorujemy

    Jeszcze ciepłe ciasto pokrywamy lukrem (najszybszy lukier to zalać łyżką wrzątku kilka łyżek cukru pudru i dodać łyżeczkę soku z cytryny - energicznie rozmieszać i od razu wykładamy na obie strucle). Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy, płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia