- wyrabiamy ciasto drożdżowe
Do lekko ciepłego mleka i wody (max 37 ºC) dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy na jednolity płyn i dodajemy pozostałe składniki - mąkę, sól i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym).
- odstawiamy do wyrośnięcia
Przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ~60 minut.
- ponownie wyrabiamy ciasto
Drugi raz delikatnie wyrabiamy wyrośnięte już ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym).
- formujemy bułki i dajemy im wyrosnąć przed pieczeniem

Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką blat, dzielimy na 8-10 części. Formujemy kule, lekko je spłaszczamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka/kilkanaście minut - na czas nagrzewania piekarnika (200 ºC).
- pieczemy
Pieczemy ~22 minuty w temperaturze 200 ºC.
Kroki








