Placki ziemniaczane

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 300 g
    ziemniak
  • 50 g
    cebula
  • 1 szt
    jajko
  • 30 g
    mąka pszenna
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • pół łyżeczki
    przyprawy: pieprz czarny

+ tłuszcz do smażenia (wedle uznania)

Kroki
  • odsączamy ziemniaki

    Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub mielimy jeśli wolimy jednolitą masę placków) i odsączamy na sitku. Przy właściwej odmianie ziemniaków (mało wodniste np. odmiana "katania") możemy pominąć ten etap, ale nie licząc odmian wybitnie mącznych zazwyczaj trochę płynu nam wycieknie. Odsączamy zatem tyle ile trzeba.

  • mieszamy składniki

    Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy.

  • smażymy aż będą złote i chrupiące

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)