Sałatka ziemniaczana z bekonem

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 800 g
    ziemniak
  • 2 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 200 g
    bekon
  • 1 łyżeczka
    miód
  • 1 pęczek
    szczypior
  • 1 łyżeczka
    musztarda dijon
  • 1 pęczek
    koperek
  • szczypta
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 szt
    cebula biała
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • 3 szt
    ogórek kiszony

(wybierzmy sałatkową odmianę ziemniaków)

  1. Pokrojony w kostkę bekon/wędzony boczek podsmażamy do chrupkości, wytopiony tłuszcz zostawiamy na patelni
  2. Ziemniaki gotujemy (możemy w mundurkach) w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy w sporą kostkę lub półplastry (jeśli gotowaliśmy w mundurkach to najpierw obieramy i dopiero potem kroimy)​
  3. Do gorącego tłuszczu dorzucamy na patelnię posiekaną cebulę; jak trochę przestygnie dodajemy oliwkę, miód, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem (będzie lekko ciepły sos) ​
  4. W dużej misce mieszamy lekko ciepłe ziemniaki, pokrojone ogórki kiszone, chrupki boczek, pokrojony szczypiorek i posiekany koperek​
  5. Polewamy sałatkę lekko ciepłym sosem z patelni i delikatnie mieszamy

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂