Spaghetti carbonara

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 350 g
    makaron spaghetti
  • 3 szt
    jajko
  • 150 g
    boczek
  • 1 szt
    żółtko jajka
  • 1 szt
    cebula
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • szczypta
    przyprawy: pieprz czarny
Kroki
  • przygotowujemy mix składników do makaronu

    Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na oliwce z drobno posiekaną cebulą (dla smakoszy szalotka). W dużej misce roztrzepujemy jajka (możemy przedtem sparzyć skorupki wrzątkiem), dodajemy pieprz, sól i połowę startego sera.

  • w międzyczasie gotujemy makaron

    Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.

  • łączymy makaron z carbonarą

    Do miski z masą jajeczną dodajemy makaron bezpośrednio wyjęty z wody, dodajemy jeszcze ciepły boczek z cebulką, mieszamy i posypujemy pozostałym serem. Dla chętnych dekorujemy jeszcze drobno posiekaną natką.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)