Krem z kalafiora

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 1 szt (do 1 kg)
    kalafior
  • 1 szt
    cebula
  • 2 ząbki
    czosnek
  • (opcjonalnie)
    por
  • 300 g
    ziemniak
  • 3 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 500 ml
    bulion warzywny
  • 0,5 łyżeczki
    przyprawy: sól
  • 500 ml
    przegotowana woda
  • 200 g
    śmietana 30%
  • 0,5 łyżeczki
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: imbir mielony
  • 1 szczypta
    gałka muszkatołowa

Jeśli dysponujemy wokiem doskonale się nada do wykonania w nim zupy, jeśli nie – poradzimy sobie na patelni (pkt 1) a potem przełożymy do dużego garnka (pkt 2-4)

Całość i tak będziemy na końcu miksować na krem więc wszystkie warzywa kroimy dowolnie

  1. Cebulę z czosnkiem (opcjonalnie także pora) podsmażamy na oliwce od razu dodając pieprz oraz imbir
  2. Dodajemy ziemniaki i kalafiora porwanego na różyczki (lub dowolnie pokrojonego, łącznie z łodygą/głąbem)
  3. Dolewamy bulion i wodę, dosypujemy gałkę muszkatołową i sól
  4. Gotujemy ~20 minut
  5. Dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki krem

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂