- przygotowujemy tuńczyka
Myjemy rybę i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem, oliwką i sokiem z cytryny. Marynujemy w lodówce przez ~1 godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy. Osuszony z marynaty stek smażymy ~3 minut z każdej strony.
- przygotowujemy warzywną bazę
Do woka wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na oliwce kilka minut do miękkości. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki), doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Podduszamy przez kilka minut redukując sos. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Dusimy ~20 minut.
- łączymy danie
Gdy mamy już usmażoną rybę a ziemniaki w woku są miękkie, wkładamy pokrojonego w kostkę tuńczyka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut aby smaki się połączyły.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







