Marmitako

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    tuńczyk świeży
  • 3 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 800 g
    ziemniak
  • 500 ml
    bulion warzywny
  • 1 szt
    cebula
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 szt
    papryka czerwona
  • pół łyżeczki
    przyprawy: sól
  • 2 ząbki
    czosnek
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: ostra papryka
  • 2 szt
    pomidor
  • dekoracyjnie
    szczypiorek
Kroki
  • przygotowujemy tuńczyka

    Myjemy rybę i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem, oliwką i sokiem z cytryny. Marynujemy w lodówce przez ~1 godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy. Osuszony z marynaty stek smażymy ~3 minut z każdej strony.

  • przygotowujemy warzywną bazę

    Do woka wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na oliwce kilka minut do miękkości. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki),  doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Podduszamy przez kilka minut redukując sos. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Dusimy ~20 minut.

  • łączymy danie

    Gdy mamy już usmażoną rybę a ziemniaki w woku są miękkie, wkładamy pokrojonego w kostkę tuńczyka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut aby smaki się połączyły.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)