Pieczarki z patelni / Champiñones a la plancha

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    pieczarki
  • pół łyżeczki
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 ząbek
    czosnek
  • pół łyżeczki
    przyprawy: sól
  • 1 łyżka
    sok z cytryny
  • dekoracyjnie
    natka pietruszki
  1. Obieramy pieczarki (pomijamy ten element jeśli nie mamy wrażliwych żołądków)
  2. Kroimy pieczarki na 2-3 mm plasterki
  3. Mocno rozgrzewamy woka lub sporą patelnię
  4. Podsmażamy pokrojone pieczarki na oliwce rzadko mieszając (dajmy im się zarumienić na dnie patelni). Smażymy na złoto doprawiając pieprzem iprzeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i solimy (solimy na końcu aby pieczarki się rumieniły a nie puszczały sok)
  6. podajemy udekorowane posiekaną natką

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂