Tiramisu

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 2 szt
    jajko
  • 500 ml
    kawa
  • 1 szt
    żółtko jajka
  • opcjonalnie
    likier kawowy
  • 120 g
    cukier
  • 1 łyżka dekoracyjnie
    kakao
  • 500 g
    ser mascarpone
  • opcjonalnie dekoracyjnie
    bita śmietana
  • 300 g
    biszkopty

BISZKOPTY: typu lady fingers, podłużne w kształcie

KAWA: zaparzona, przestudzona

LIKIER: dodajemy alko jakie lubimy które wzbogaci smak (likier, wódka, Baileys, Malibu, inne)

Przygotowujemy krem:

  1. ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (kilka minut aż masa żółtkowa „zbieleje”)
  2. do ubitej masy stopniowo dodajemy ser mascarpone cały czas mieszając

Składamy warstwy deseru:

  1. biszkopty namaczamy w kawie (z opcjonalnym dodatkiem wybranego alkoholu)
  2. z połowy namoczonych biszkoptów układamy spód deseru
  3. na dolną warstwę namoczonych biszkoptów wylewamy połowę kremu
  4. przykrywamy drugą warstwą namoczonych biszkoptów
  5. na drugą warstwę namoczonych biszkoptów wylewamy drugą połowę kremu
  6. przed podaniem posypujemy dekoracyjnie kakao (najlepiej przez sitko)

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂

Zdjęcia