- ubijamy białka

Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Następnie na niższych obrotach miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa bezowa musi być sztywna.
- formujemy i pieczemy blaty bezowe

Formujemy blaty bezowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możemy sobie odrysować ołówkiem talerz aby mieć blaty identycznej wielkości). Suszymy je w piekarniku w temperaturze 110 stopni na programie termoobieg (bez grzania góra/dół) przez ~2,5 godziny. W zależności od tego jak sobie radzi nasz piekarnik z piętrowym pieczeniem pieczemy 3 blaty razem (ewentualnie co jakiś czas zamieniając miejscami) lub osobno każdy po kolei.
- w międzyczasie przygotowujemy dodatki

Czyli kupujemy lub samodzielnie przygotowujemy lody w wybranym smaku.
- składamy tort i mrozimy

Przekładamy blaty bezowe lodami (lub wybranym kremem tortowym - także się zmrozi) i dorzucamy pomiędzy warstwy trochę pokrojonych truskawek. Środkową warstwę możemy mocno spłaszczyć, wierzchnią przykrywamy delikatniej aby nie popękała.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki











