Wafle czekoladowe

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 200 g
    wafle
  • 2 szt
    jajko
  • 200 g
    masło
  • 3 łyżki
    cukier
  • 1 łyżeczka
    mleko w proszku
  • 2 łyżki
    spirytus
  • 2 czubate łyżki
    kakao
  • 200 g
    dżem
Kroki
  • podgrzewamy składniki

    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, mleko w proszku i 2 jajka. Cały czas mieszamy, zwłaszcza po dodaniu jajek aby płyn był gładki a nie z wmieszaną jajecznicą... Studzimy i na końcu dodajemy spirytus lub inny alkohol o preferowanym zapachu, którym pachnieć będą wafle.

  • przekładamy warstwy czekoladą

    Część warstw przekładamy czekoladową masą.

  • przekładamy warstwy dżemem

    Część warstw przekładamy dżemem.

  • składamy

    Składamy całą porcję wafli przekładając je w dowolnej kolejności masą czekoladową i dżemem. Zawijamy w folię spożywczą/aluminiową, przygniatamy dużą deską do krojonia, obciążamy, możemy wstawić do lodówki żeby masy stężały.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)