Spaghetti bolognese

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 400 g
    makaron spaghetti
  • 5 łyżek
    oliwa z oliwek
  • 600 g
    wieprzowina
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 ząbek
    czosnek
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • 120 g
    cebula
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: zioła prowansalskie
  • 200 g
    marchew
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: słodka papryka
  • 400 g
    passata pomidorowa
  • 100 g
    ser typu parmezan
  • 1 szklanka (opcjonalnie)
    bulion warzywny

(proporcje na 4 porcje: po 100g spaghetti z solidną porcją po 150g mięsa)

Przyda się spora patelnia lub wok:

  1. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwce
  2. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach (alternatywnie kroimy ją nożykiem do julienne na drobne paski lub obieramy całą obieraczką dodając do woka cienkie długie paski)
  3. Dodajemy mielone mięso
  4. Po kilku minutach (jak mięso się poddusi/podsmaży) dodajemy passatę pomidorową i przyprawy
  5. Dusimy przez ~20 minut
  6. (opcjonalnie) wlewamy bulion aby dane było bardziej aromatyczne – wtedy dłużej dusimy aby nadmiar płynu się zredukował
  7. Po ugotowaniu makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu polewamy go sosem i dekorujemy płatkami sera.

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂